Entrevistem a l’artista darrere de “Tres Voltes Rebel”

Il·lustració de Tres Voltes Rebel

A l’atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona,
de classe baixa i nació oprimida.

I el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel.

MARIA MERCÈ MARÇAL
(1952 – 1998)

Aquest és el poema que posa nom al projecte artístic de la il·lustradora Ame Soler que va posar en marxa el maig del 2017 per transmetre amb la il·lustració un missatge feminista i reivindicatiu.

De fet, Tres Voltes Rebel neix com a resposta a una tasca universitària on li demanaven  crear tres il·lustracions amb una temàtica entre si.  Actualment però, s’ha convertit en la seva marca i un perfil d’Instagram que ja compte amb més de 12.000 seguidors.

Ella és graduada en Belles Arts i va néixer a Almussafes (València) tot i que nosaltres hem tingut la sort de què actualment resideixi a Barcelona i accepti haver tingut una entrevista personal amb nosaltres.

Una dona amb talent, feminista i amb les idees molt clares que crea il·lustracions per empoderar la dona . A continuació, deixem que es defineixi per ella mateixa:

  • Per què has acabat representant sempre dones en les teves il·lustracions?

Perquè segueixo i reivindico un missatge feminista i perquè les dones no estem igualades a la societat com els homes. Els homes estan molt més presents en els àmbits importants per dir-ho d’alguna manera. Per això tracto de ressaltar la figura de la dona: si la puc fer més notòria en aquest àmbit, aquest és el meu objectiu.

  • I dins d’aquesta representació, després sempre agafes un “motiu” i l’inclous dins del personatge, com va passar amb la il·lustració on reivindicaves el succeït amb els incendis a Galícia.

Sí, exactament. Primer de tot, abans de triar la imatge que representaré trio la frase, quin missatge vull donar, per exemple la de “La revolució serà feminista o no serà” simplement era la imatge d’una dona amb una mirada desafiant, una expressió  que li dóna sentit al missatge.

Després per representar les dones, com que ja he dibuixat moltes cares sempre busco una fotografia de la qual pugui treure bona informació. Una fotografia plana no dóna tant de joc com una que tingui una il·luminació que creï un volum interessant. O a vegades pinto a les meves companyes de pis o a la noia de la fotografia li canvio el nas per exemple. Però sempre tracto de ressaltar la característica per la qual  he triat aquell rostre.

 

I·lustració de Tres Voltes Rebel.
I·lustració de Tres Voltes Rebel.

Pel que fa el color a vegades és purament una qüestió estètica. Altres, òbviament, si que guarda una relació amb el que tracto d’explicar, com la il·lustració dels incendis de Galícia on utilitzo els colors càlids del foc o a la campanya pel BEA on sí que estava tot molt ben estudiat: el verd era la sostenibilitat, el blau la democràcia i el roig la ideologia d’esquerres.

Finalment, pel que fa a la tipografia, la faig jo, és meva. Primer va començar sent una cosa de drets però ha acabat  sent una cosa estilística que li dóna més personalitat.

  • I per què has decidit unir la il·lustració amb les lletres de les cançons? S’han posat en contacte amb tu alguns dels grups de música dels que has utilitzat frases? 

Perquè són dues coses que m’apassionen és a dir, la il·lustració és el meu treball, jo estudiat això. I a banda però, des que tinc ús de raó segueixo a grups amb missatges reivindicatius com Obrint Pas, La Gossa, etc. I em sento identificada amb el que diuen, amb el missatge, perquè jo vull amb Tres Voltes Rebel difondre aquest missatge més enllà, si cap, del que ho fa la música. Si puc fer-ho a un nivell gràfic doncs millor.

I els grups sí, han contactat amb mi. Em vaig posar més contenta (riure).  Després d’això vaig començar a publicar les frases dels grups que jo pensava “a l’igual ho veuen”, i si sí que ho veien i ho publicaven en el seu Instagram o em contestaven i jo era en plan “No m’ho puc creure, quina il·lusió” (riures), clar imagina’t , després que jo vagi a tots els seus concerts.
Roba estesa van ser les primeres que em van parlar dient que els havia agradat molt el que feia i que si podien fer samarretes amb una imatge meva. Jo no les coneixia i ara vaig a tots els concerts i estic en plan “Qué wai” (riure). M’ha passat amb altres grups en plan : “Vols que fem un sorteig?” o un grup menudet de Valencià també m’ha demanat algú així i per exemple un festival al qual jo porto anant 4 anys a prop del meu poble m’han demanat fer el cartell aquest any i jo encara no m’ho crec.

  • Quines són les teves influències o inspiracions?

Per una banda, òbviament que la música. Estèticament, tinc molt variades. Ara mateix podria dir NaranjalidadMr.Sis i Paula Bonet ho era fins fa poc, ja que està variant una mica el seu estil però va ser com el “boom” per donar conèixer la il·lustració.

  • Com és dedicar-s’hi a la il·lustració professionalment?

És molt complicat perquè és una feina que no està valorada com qualsevol altra feina. A tu no se’t acudeix dir-li a un lampista: “Eh tu escolta, arregla’m el preu de les canonades”, però en canvi a mi cada dia algú em salta amb: “La pròxima il·lustració no la posis tan cara” a veure, para. Que jo treballo d’això. Els preus dels retrats estan pels 100 euros i em diuen “Bua, què car”. Doncs jo fa 7 anys que estic formant-me i estudiant per dedicar-me a això i són hores meves de treball.

Il·lustració de Tres Voltes Rebel.
Il·lustració de Tres Voltes Rebel.

A un retrat li haig de dedicar 5 hores mínim que no és cap ximpleria. I clar, tampoc cobro cap barbaritat l’hora jo. No sóc pas una màquina, no ho faig tot automàticament. A més, si em demanes un retrat a mi, et dedicaré unes hores íntegres de la meva vida i tel faré d’un estil propi diferent d’un altre il·lustrador amb un altre estil . Hi haurà altres persones que ho facin més barat? Segurament. Més car? Ja et dic jo que sí.  A vegades et diuen allò de “Bueno però a tu que t’agrada dibuixar…”  Clar que m’agrada dibuixar però això no significa res. Que m’agradi la meva professió no la menysvalora.
Al final és possible però complicat perquè l’única manera de viure d’això és ser freelance. Això significa que en un mes puc guanyar 2.000 euros perquè és Nadal però que després al febrer puc guanyar 200. És una cosa molt inestable.

  • I com ho gestiones?

Bueno de moment em va bé i no m’ho plantejo molt. També compto amb un sou fix com a professora de pintura en una acadèmia, però tinc molt present que a mi no em caurien els anells si he de treballar de quelcom diferent.

  • Has notat que alguna vegada algú s’ha sentit ofès amb el teu missatge?

Jo sempre intento ser cautelosa però el feminisme és ofensiu per algunes persones en el bon sentit. És a dir, el feminisme està atacant els privilegis dels homes. Si una dona vol ser igual que un home en drets i reconeixements socials, els privilegis de l’home s’han de derrocar però ells no haurien de sentir-se atacats sinó aliats amb la nostra lluita, conscients que han de perdre els seus privilegis perquè nosaltres puguem estar a la mateixa alçada.

Il·lustració de Tres Voltes Rebel per la campanya de la BEA.
Il·lustració de Tres Voltes Rebel per la campanya del BEA.

Jo era una rebel a casa, anava a un col·legi de monges, imagina’t “Oveja negra total” (riure) i el meu pare sí que em deia “Bueno però vigila amb el que penges” i jo era en plan ” Publico el que penso i més igual, sóc conseqüent amb el que dic i penso ara”. A més, no crec que canviï la meva visió del feminisme, com vaig a deixar de ser de feminista? Totes les dones naixem feministes. Totes naixem estimant-nos a nosaltres mateixes així que, com no anàvem a ser feministes?
O el tema de la Manada. El meu pare em va plantejar que si posava “La Manda somos nosotras” estàs equiparant. Però clar,  és que si no fem nostres els termes que ells utilitzen els donem més poder com el de “La nit és nostra” . Realment és un lema perquè la nit mai ha sigut nostra. Doncs fem-la. Apropiem-nos d’aquests conceptes que no han sigut mai per nosaltres.

  • Aleshores per tu l’art ha de tindre un missatge?

Per mi personalment sí. Sóc una persona molt reivindicativa i em sentiria buida si fes una il·lustració sense missatge. Seria com: “D’acord sí, molt bonic però, per què serveix?” No. Per mi això és com una “arma” que haig d’utilitzar. Sóc conscient que  al tenir una ideologia tan marcada puc arribar a no tindre tanta difusió però també sé que almenys la gent que em segueix és fidel en aquest sentit.

  • Per últim, si fossis un dibuix teu, com series?

Uff, difícil aquesta eh ( riu). És complicat però jo crec que la frase que em representaria seria “La revolució serà feminista o no serà” perquè defineix la meva lluita i,  al contrari del que pot semblar, els colors no serien liles, els meus preferits són  els càlids.

 

Ame Soler
Ame Soler il·lustradora de Tres Voltes Rebel.

Tres Voltes Rebel portarà a terme la seva primera exposició oficial al Març a Barcelona.  No només estem impacients per tornar a veure el seu treball com artista, sinó  també  per retrobar-nos amb Ame Soler:  la noia divertida, riallera i generosa que ens vam trobar darrere l’artista i que ens va inspirar a “Tirar endavant  amb allò que us apassioni”.

Entrevista realitzada per Anabel Romero i Carla Molina.

 

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *